dimecres, 4 de gener del 2012

MUSEUM OF FINE ARTS, BOSTON

El Museum of Fine Arts de Boston és un dels més prestigiosos dels Estats Units.

Particularment interessant és la col·lecció d'art medieval, amb nombroses peces que van ser adquirides a començaments del segle XX, quan la legislació a molts països europeus, bàsicament de la riba mediterrània, era generosa i donava peu a que veritables obres d'art fossin venudes gairebé a pes.

Molts capellans de parròquies perdudes enmig de les valls pirinenques, desconeixedors del valor d'unes pintures fetes sense traça i amb rostres deformes o de mobles i objectes litúrgics mig corcats, ho malvenien per tal de fer reformes o comprar-ne uns altres de més moderns i funcionals.

I així és com va arribar al Museum of Fine Arts el pantocràtor romànic de Santa Maria de Mur, al Pallars. Diversos personatges se'l van endur enrotllat damunt d'un ase fins a Tremp, d'on va ser traslladat a Barcelona i finalment a Boston, on actualment presideix una sala especialment habilitada, la Catalonian Chapel , on també s'hi exposen diverses joies del Romànic,

Possiblement, si no hagués estat malvenut el 1920, hauria estat cremat o destruït l'estiu del 1936 i perdut per sempre més com moltes altres obres d'at sacre.

Fos com fos, i després de vuit-cents anys, algú, a Boston, s'ha adonat que hi ha alguna cosa que no encaixa.

                     http://www.wix.com/arenasprat/Latlant